Salam Ramadhan 1430 22.08.09

 • Life
 • Comments Off on Salam Ramadhan 1430
 • 0
 • Firman Allah S.W.T :

  “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa.“ – (Surah Al-Baqarah : 183)

  Hadis Rasulullah s.a.w : Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud :

  “Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan…….”

  Puasa (bahasa Arab: صوم) secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri. Daripada segi istilah syara’ bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangkamasa tertentu.

  Puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur sesama sendiri. Secara tidak langsung amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya. Adalah menjadi harapan kita agar kesemua nilai yang baik ini akan terus dipraktikkan ke bulan-bulan berikutnya.

  Lafaz Niat

  Lafaz setiap malam. Niat ringkas :

  نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى

  Niatnya : Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.

  Lafaz lengkap :

  نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

  Niatnya : Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

  Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan :

  Lafaznya :

  نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

  Niatnya : Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

  Doa Buka Puasa

  اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
  Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan.

  Sumber : Wikipedia

  Related Articles

  Comments are closed.