MV MAHSURI : Selamat Datang 02.02.08

Pelayaran Bersama MV MAHSURI

Selesai menikmati sarapan pagi di Bandar Lumut, kami bergerak ke Markas Armada, Pangkalan TLDM Lumut. Tiba di Markas Armada, masing-masing membawa barang-barang ke kapal MV MAHSURI yang sedia berlabuh. Taklimat ringkas berkenaan penginapan dan pengenalan kepada krew-krew kapal diadakan sebelum kami menuju ke bilik masing-masing.

Selepas bersiap, kami diberi taklimat keselamatan dan dibawa ke sekitar kapal. Sesi pembahagian awasan diadakan selepas makan tengah hari. Setiap awasan akan menjalankan tugas mengikut masa yang telah ditetapkan.

Seperti di darat, waktu petang akan diadakan latihan fizikal. Tetapi latihan di sini agak terhad disebabkan masalah ruang. Kami hanya melakukan latihan di sekitar Geladak Penerbangan di bahagian teratas kapal.

Jam 2000, Awasan Merah memulakan tugasan pertama di kapal MV MAHSURI. Setiap anggota ditugaskan di setiap lokasi seperti Anjungan, Look Out dan Life Bouy Sentry. Mengikut masa perjalanan, kami sepatutnya tiba di Langkawi jam 2100 H. Namun, atas sebab latihan, Pegawai Memerintah membenarkan kapal berlayar sekitar Selat Melaka supaya setiap anggota mendapat pengalaman dalam pengemudian kapal dan bahagian navigasi lain.

Jam 0000 H, Awasan Putih mengambil alih tugas untuk sesi Middle Watch.

Related Articles

9 Comments

  • woot! nak gambar lagi

    Fahmishah
    Thu 28th February, 2008
    reply
  • ermm…
    cam besar je Mahsuri ni. brape plane leh darat ? :P

    azreen
    Sat 1st March, 2008
    reply
  • eee seronoknya dapat naik kapal macam tu….

    kita
    Sun 2nd March, 2008
    reply
  • huiyoo..lawa theme..ganas ganas :D

    syamsulariff.com
    Fri 7th March, 2008
    reply
  • wahhhh bestnyer naik kapal besar

    KNizam
    Sat 8th March, 2008
    reply
  • WEIPP!

    azrn
    Fri 14th March, 2008
    reply
  • WEIPP! apesal ko tukar theme lawa ni?
    huh! tak aci! tak aciii!

    azrn
    Fri 14th March, 2008
    reply
  • tak lawa ar theme nih..gelap n tak menyerlah..mcm nak bace pun malas jer…

    wanmus
    Tue 18th March, 2008
    reply
  • bgus la den…sory br th ko pnya web byk info yg mantap
    cyayok222

    gee
    Wed 9th July, 2008
    reply