Kiva – Pinjaman Yang Merubah Kehidupan 29.01.08

Kiva - Loans that change lives

Mungkin anda pernah mendengar mengenai skim mikro kewangan, iaitu perkhidmatan kewangan yang disediakan kepada masyarakat miskin yang kebanyakan bank-bank akan enggan memberikan bantuan. Apa yang menarik dalam skim mikro kewangan adalah pinjaman mikro atau kredit mikro. Walaupun dengan kadar pinjaman sekitar ratusan ringgit, ia mungkin tidak praktikal untuk negara-negara membangun, tetapi besar ertinya di negara-negara lain.

Kiva - Loans that change lives

Salah sebuah organisasi antarabangsa yang terlibat dalam pengurusan skim mikro kewangan ini ialah Kiva. Melalui PayPal, anda boleh memberikan pinjaman kepada usahawan-usahawan baru serendah USD25.

Kiva bukanlah satu derma amal – kemiskinan memang tidak dapat dielakkan. Tetapi, dengan dana itu, usahawan baru dapat menjana keuntungan dan apabila pinjaman itu diselesaikan, wang itu dapat digunakan pula untuk usahawan lain memulakan perniagaan baru.

Ketika ini, terdapat kira-kira 84 profil perniagaan yang memerlukan bantuan anda. Sekiranya anda berminat, sertai Kiva sekarang dan bantulah masyarakat dunia yang tidak bernasib baik.

Related Articles

4 Comments

 • duit free ke bro!!

  afham
  Thu 14th February, 2008
  reply
 • Thanks 4 da info. Tak penah tau aku pasal mende ni..mesia ni kira beruntung las sket…

  kaSyah
  Fri 22nd February, 2008
  reply
 • butuh duit itu repot kalo nggak ada yh pinjamin . . . . . Gimana .. ??

  taro
  Mon 3rd March, 2008
  reply
 • minjam banyk leh tak

  et
  Fri 27th June, 2008
  reply